Cyber Pesten


Vandaag werd in diverse online artikels aandacht besteed aan een Britse videoclip. De inhoud klaagt Pesten aan op een heel intense en directe manier. De reacties op de video zijn evenzo heftig

De beelden zijn keihard. De reacties op de video, die massaal gedeeld wordt, even fel. ‘Schokkend’ en ‘heftig’ zijn de meest gehoorde commentaren. ‘Indrukwekkend’ ook. Maar : Gaat dit wel helpen?

De cyberwereld waar zo goed als iedereen zich tegenwoordig virtueel in bevind geeft aanleiding tot nieuwe toegangskanalen naar een mogelijk slachtoffer. Ik schrijf duidelijk virtueel !

Probleem is dat bij vele kinderen, jongeren en jongvolwassen een soort 2de leven parallel langszij het echte leven ontstaat. In onze ontwikkeling als mens kunnen we vaak al de dagdagelijkse beslommeringen niet aan, laat staan dat er ook nogeens ongewenste input bijkomt langs dat andere virtueel kanaal.

Het filmpje dient een aanklacht te zijn tegen iedereen die blind blijft voor wat er zich rondom hen afspeelt. Men noemt het schokkend, doch iemand confronteren met zijn / haar echte leefwereld en de minimale reactie op uitgestuurde signalen door een slachtoffer maakt dat diegene die het als schokkend ervaart beter zou starten om te anticiperen, de ogen open te doen, hun eigen kleine probleempjes even aan de kant te schuiven om een klankbord te worden van een slachtoffer.

Vroeger was pesten vaak een uiting tegenover iemand die opeens uitbarstte in een zwaar conflict en een letterlijk gevecht. Men wist wie wat deed en de ouders konden er niet naast kijken dat hun kind toegetakeld thuis kwam.

In de virtuele wereld heeft de schade een geestelijke impact in het veelvoud én daar word tot nu geen aandacht aan geschonken ! Het slachtoffer trekt zich nog meer dan vroeger terug in zijn / haar eigen leefwereld tot de bom barst.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s