Eerste Schooldag


Ik zal wel niet de enige zijn op deze Globe die vandaag een bijdrage maakt over de eerste schooldag. Een dag waar niemand naar uitkijkt. Voor de kinderen is het weer even aanpassen na hun fijne vakantie … voor tieners start dat vervelende lessenrooster terug … én voor de ouders is het vanaf nu weer even heen en weer hollen om alles netjes op zijn tijd klaar te spelen. Het leven van alle dag kan terug aanvangen. 

Fijn toch dat we scholen hebben die ons kennis bijbrengt, al zijn sommige lessen vaak hemeltergend … toch steekt men er wat van op, én studeren moet iedereen nu eenmaal doen. Het is en blijft namelijk de plicht om te studeren, met andere woorden, in ons land hebben we leerplicht … maar eveneens het recht op studeren. In dit alles is de vrijheid van onderwijs niet onbelangrijk. Het betekend dat ouders voor hun kinderen mogen kiezen tussen openbare scholen, onderwijs dat is gebaseerd op een religieuze of levensbeschouwelijke visie en men ook kan kiezen voor thuisonderwijs. Al dit moois is zelfs vastgelegd in de Universele Verklaring van de Rechten van de mens. Stel je voor, hoe mooi dàt is en dat allemaal omdat wij een opleiding annex opvoeding mogen genieten ! 

De Universele Verklaring van de Rechten van de mens leert ons : 

  • dat individuen en organen ernaar streven door onderwijs en opvoeding de mensenrechten te bevorderen
  • recht op werk en beroep, recht op vrije keuze van onderwijs voor kinderen … … 
  • recht op gratis en verplicht onderwijs 
  • volgens de Verklaring van Wenen anno 1993 leren wij dat er geen hiërarchie zou zijn in de mensenrechten

Waarom moeilijk doen als het gemakkelijk ook kan ? 

Iedereen heeft rechten en plichten en we dienen én kunnen ze gebruiken in ons voordeel. Ja toch ? Tenzij ik mezelf voorbij loop in mijn gedachtengang is het een instrument die ons aangereikt word … 

Vraagje !

  • met welk recht kan men beslissen om kinderen niet de kans te geven om te mogen naar school gaan ?
  • met welk recht kan men ouders terug huiswaarts sturen omdat de lokale school plaatsgebrek heeft en zij geen leerlingen meer kunnen inschrijven ?

Wat dient de Mama en Papa tegen hun kind te zeggen dat zij vandaag niet mogen naar school gaan, alhoewel hun vriendje(s) dat wel kunnen én mogen doen ? 

Welnu, ik leerde gisteren via het tv journaal dat er vandaag zo’n 1000 kinderen in de Brusselse regio niet naar school mogen gaan, omwille dat er voor hen geen plaats meer beschikbaar is. De inschrijvingslijst is vol en niemand kan er nog bij ! Dan gaat het nog niet eens om oudere kinderen en tieners, maar om kleuters

Die eerste schooldag, weet je nog, wenen dat het niet meer op kon … maar de Mama zei “allez hup, naar binnen en je best doen !”.

Wat dienen de ouders van die 1000 kinderen te Brussel hun kroost te vertellen eens straks de schoolbel belt ? 

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s