TV Lokaal via WTV


Ik heb kennis genomen dat er deze middag omstreeks 15u een gasontploffing is gebeurd in de deelgemeente Beveren (Roeselare W.Vl). Deze openingszin klinkt wellicht nogal officieel, maar dit is het gevoel die ik op dit ogenblik heb.

Welke naam u het ook geeft, lokale of regionale tv … het zou hun taak dienen te zijn om bij gebeurtenissen die een impact hebben op een regio binnen hun zendgebied deze nieuwsfeiten ook te updaten op regelmatige basis, noem het een soort Breaking News flash.

Bij het nalezen van mijn emails vind ik één van de dagelijkse nieuwsbrieven die ik ontvang van een krant die de gasontploffing vermeld. Ik heb meteen WTV opgezet voor meer duiding en zag tot mijn verbazing dit beeld :

Image

Een technische storing. Nu zal ik niet beweren dat deze veroorzaakt is door WTV, de oorzaak kan evenzo de schuld zijn van Belgacom Digitaal. Na enige tijd begint het tv kanaal tekenen van leven te vertonen en krijg ik een overvloed van publiciteit te verwerken, zowel met een informatieve als commerciële inhoud. In een tijdspanne van 21 minuten entertainment zitten 2 blokjes van amper 1 minuut over wat nog te zien zal zijn via WTV én 1 blokje met een korte teaser van hun nieuwsuitzending.

Het nieuws start, en inderdaad, afgezien van de melding dat het Waregem Koerse is, blijkt er zich een gasontploffing te hebben voorgedaan. Dan verwacht men op zijn minst een interventie van hun nieuwsploeg. Niks blijkt minder waar, WTV toont amateurbeelden opgenomen door omwoners. Blijkbaar is voor hen, WTV, het feit dat een zogoed als volledig huis in een woonwijk werd weggeblazen, dat er grote schade is aan aangrenzende panden én er nog steeds een vrouw blijkt vermist te zijn geen reden om zelf een verslaggever erop af te sturen.

Ik besluit dan maar af te stemmen op het VRT journaal … en wat blijkt, daar zie ik beelden, interviews van getroffen bewoners én een interview met Burgemeester Luc Martens omtrent het gebeuren.

Het geeft mij blijk dat Waregem Koerse voor WTV belangrijker is als hot news, want daarover word wel uitgebreid met de nodige verslaggeving en beelden op ingegaan.

Ik zal het maar een gemiste kans noemen om de gewone burger met zijn zorgen ook eens in de picture te plaatsen. Onderdeel van het takenpakket van regionale tv is om wat leeft en gebeurd in eigen streek aan bod te laten komen. Als regionale zender dienen zij als eerste in te pikken op een belangrijk gebeuren, op nieuws die maakt dat men het begrip regionale tv zender waard is.

Jàren terug, toen er slechts een embryonale visie bestond om een regionale tv op te starten … er was zelfs nog geen naam verzonnen voor wat zou kunnen opgestart worden, vertelde een toenmalig videoproducent uit Kuurne mij dat een cameraman het tot zijn taak nam om beelden te maken van een auto ongeval, met bij voorkeur de gewonde of overledene nog zittend achter het stuur. Dat noemde hij verslaggeving uit eerste hand, en wie het eerst erbij was kon zijn beelden doorverkopen.

Mensen uit de regio zullen zich wellicht nog herinneren dat WTV uiteindelijk startte met kantoren gevestigd op het industrieterrein te Kuurne. Mijn verhaal is dus zeker niet zomaar uit de lucht gegrepen. Vraag blijft of WTV kiest voor verslaggeving of voor verslaggeving met een commerciële inslag.

Elk project, initiatief of bedrijf in de media moet het geld halen waar het te rapen valt, doch men mag de basisvisie van verslaggeving daarbij niet uit het oog verliezen.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s