Come to Euro Land


Image

Mijn Vader zaliger vertelde mij als jonge snaak vaak zijn visie over de kostprijs van artikelen. Toen aanvang de jaren 70 de BTW in België werd ingevoerd, gaf hij de initialen meteen een betekenis op zijn manier. Hij had het toen steeds over de BTW Betere Tijden Weg. Hij had ook een eigen visie op de kostprijs van een pintje. Eén pintje zo redeneerde hij, heeft steeds een evenredige prijs als 1 liter benzine. Het maakte dat het drinken van “pintjes” in feite dus een dure hobby was, alhoewel dat pintje vaak een werkmanspintje werd genoemd en eenieder dus steeds maar dieper en dieper in de portemonnee diende te tasten. Bij gebrek aan statistieken uit mijn eigen land, deel ik deze link met gegevens opgemaakt door CBS – Den Haag (Nederland) : Prijs evolutie 1800 tot 2012 (alle vermelde prijzen zijn in Euro).

Ik wil geenszins de nostalgie oproepen van hoe goed het vroeger wel was. We dienen te leven in het heden, en we moeten ook omgaan met het heden.

Ik stel me in feite de vraag of jongere generaties weten hoeveel die Euro waard is ?

  • 1 Euro = 40,3399 Belgische frank

In de loop van dit jaar maakte ik bovenstaande slide, het geeft een overzicht van een aantal gemiddelde prijzen van diverse producten. Mensen die leefden in de 20ste eeuw zouden zich waarschijnlijk zwaar verslikken bij het nuttigen van hun dagelijks kopje troost. Voor hen is het onwaarschijnlijk dat men nu gemiddeld 5000 Bfr / persoon betaald bij het doen van de wekelijkse inkopen, en ja wat snoep voor de kinderen is inbegrepen. Het maandelijks loon van een arbeider / bediende was die tijd zeker niet hoger dan 30 à 35.000 Bfr (een loon van 40.000 Bfr was toen al behoorlijk vet betaald). Bij de kosten zijn huur, nutsvoorzieningen ea niet meegerekend.

Omdat ik de zoon van mijn Vader ben is het mij niet vreemd om mij af en toe eens te bezinnen over het leven van alle dag. Ik heb dus even wat cijfers opgezocht mbt de fiscale inkomens in ons land. Een mens zou ervan schrikken !

  • in 2010 bedroeg het gemiddeld fiscaal inkomen in België 15.598 Euro per inwoner
  • in Vlaanderen bedroeg het gemiddeld fiscaal inkomen 16.599 Euro per inwoner

Dit betekend dat iemand met een maandinkomen van 1300 à 1400 Euro zichzelf reeds kan rekenen tot de groep van mensen die het zo slecht nog niet hebben, doch dit lijkt mezelf een “te kort door de bocht” bedenking.

De visie van mijn Vader zaliger in gedachte wil dit zeggen dat in Euro land iedereen toch maandelijks gemiddeld 80.000 à 90.000 Bfr zou dienen te verdienen ? Laat ons zeggen, afgerond een 2100 Euro per maand. Het fiscale inkomen op jaarbasis zou er alvast wat vrolijker uitzien.

Moraal van het verhaal zou kunnen zijn : een middenklasse wagen aanschaffen lijkt dezer dagen voordeliger dan de aankoop van onze dagelijkse behoeften …

Vrijheid, Blijheid … Welcome to EURO land !

bron : Fiscale inkomens

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s